Польща: онлайн-акція проти законів, які обмежують сексуальні та репродуктивні права

13 квітня 2020

Із 14 квітня Amnesty International розпочинає онлайн-акції на проти прийняття в Польщі двох законів, які суттєво обмежують сексуальні та репродуктивні права. Один із законопроектів спрямований на обмеження доступу до абортів, інший – криміналізує популяризацію сексуальної освіти в освітніх установах та за їх межами.

Аби долучитися до акції, зробіть своє фото на тлі будівлі Польського парламенту або ж скориставшись ось цими зображеннями. Це можна зробити за допомогою графічних редакторів або ж скориставшись відповідною функцією Zoom (див. інструкцію нижче). Запостіть фото в соціальних мережах із хештегами #protestathome #Poland #COVID-19, відмітивши Amnesty International у Польщі (інстаграм, твіттер або фейсбук) та Україні (інстаграм, твіттер або фейсбук)

Оскільки акція міжнародна, ми радимо користатися лозунгами англійською мовою, ось кілька варіантів:

• ‘Women’s rights are human rights’ (із англ. Права жінок – права людини)
  • I stand in solidarity with people in Poland (із англ. Я підтримую громадськість Польщі)
  • Uphold Sexual& Reproductive Rights including during Covid-19’ (із англ. Захист сексуальних і репродуктивних прав потрібний і під час пандемії COVID-19)
  • Poland: drop the bills (із англ. Польще, відклич законопроєкти)

Якщо ви будете робити дописи у Twitter, затегайте когось із польських політичних діячів/-ок:

• Ельжбєта Вітек (маршалок‎ сейму)‎: @elzbietawitek
  • Матеуш Моравецький (прем’єрміністр): @MorawieckiM
  • Ричард Телерки (голова парламентської групи PiS): @RyszardTerlecki

ДЕТАЛЬНІШЕ ПРО ЗАКОНОПРОЄКТИ

У той час як весь світ зосереджений на боротьбі з пандемією COVID-19, парламент Польщі готується до обговорення двох «драконівських» законопроєктів, що в разі прийняття суттєво обмежать сексуальні й репродуктивні права людей у Польщі, а також фактично криміналізують тих, хто забезпечує сексуальну освіту у країні.

Один із законопроєктів спрямований на обмеження доступу до абортів у Польщі. Чинна правова база, що регулює аборти в Польщі, є однією з найбільш обмежувальних у Європі. Аборт дозволяється тільки в тих випадках, коли життя або здоров’я вагітної людини під загрозою; коли вагітність є результатом згвалтування або інцесту, а також у випадках важких чи фатальних порушень розвитку плода. Навіть коли аборти дозволені законом, доступ до них ускладнений через різні адміністративні бар’єри і відмови лікарів/-ок надавати необхідну медичну допомогу, посилаючись на особисті переконання. Законопроєкт, який розглядатиметься цього тижня, виключає важкі і фатальні порушення розвитку плода з числа дозволених підстав для переривання вагітності, іще більше обмежуючи доступ до абортів.

Другий законопроєкт, винесений на парламентські дебати цього тижня, криміналізує популяризацію сексуальної освіти в освітніх установах і за їх межами. Його широкі й розпливчасті формулювання фактично ставлять батьків, які говорять зі своїми дітьми про секс, і будь-кого хто «просуває» будь-який відповідний контент для молоді в соціальних мережах, під ризик. Їм може загрожувати до трьох років в’язниці за викладання питань сексуальності, сексуального здоров’я або сексуальної згоди. У країні, де доступ до абортів є тільки в обмежених обставинах, важливість сексуальної освіти стає ще більш важливою; наприклад, це допомагає зменшити підліткову вагітність. Окрім того, текст законопроекту передбачає, що ЛГБТІ-активіст(к)и займаються сексуальною освітою в Польщі, яка «пропагує гомосексуальність й деморалізує дітей». Але, як уже згадувалося, формулювання законопроєкту націлене не тільки на ЛГБТІ-активістів/-ок, але й на всіх, хто займаються сексуальною освітою.

Очікується, що перше читання законопроєктів відбуватиметься 15 або 16 квітня.

Жоден із цих законопроєктів не є новим, і вони обговорювалися в парламенті раніше. Десятки тисяч протестувальників/-ниць неодноразово збиралися по всій Польщі, щоб зупинити ці законопроєкти та вимагати дотримання сексуальних і репродуктивних прав. У результаті національного та міжнародного тиску з боку жіночих груп і ЛГБТІ-активістів/-ок, зокрема, обидва законопроекти досі були поховані в різних парламентських комісіях. Amnesty International також проводила кампанії проти них раніше.

Згубні наслідки цих законопроєктів величезні для прав жінок і дівчаток, а також ЛГБТІ-спільноти, які вже й так багато років демонізуються урядом і деякими політичними діяч(к)ами країни. Вкрай тривожно, що влада може скористатися ситуацією з пандемією COVID-19 для розгляду цих старих законопроєктів, аби ще більше обмежити права згаданих груп. Права людини повинні бути захищені й під час пандемії. У цій безпрецедентній кризовій ситуації в галузі охорони здоров’я від політичної еліти Польщі та всього світу необхідна згуртованість у діях, щоб зупинити поширення вірусу, беручи до уваги особливі потреби людей, а не навпаки.

Інструкція щодо використання Zoom*, аби підставити фото на фон

1. Відкрийте Zoom
  2. Поруч зі значком камери (нижній правий кут) виберіть розширені налаштування; далі натисніть оберіть «Налаштування відео» (Video settings); оберіть віртуальний фон (Virtual background).
  3. Завантажте фото, яке хочете поставити на фон
  4. Зробіть знімок екрану
  5. Оприлюдніть фото з хештегами та відмітками, як ми писали вище

*Перш ніж використовувати Zoom, зауважте, що за повідомленнями ЗМІ, Zoom за замовчуванням не підтримує шифрування, і це може становити загрозу правам окремих користувачів/-ок, які не хочуть, щоб їхні дані були передані іншим користувачам. Zoom широко використовується зараз, і цілком нормально використати його для цієї акції, адже вам, по суті, потрібна лише функція щодо заміни фону. Утім, якщо ви стурбовані щодо своїх даних, ви можете використовувати інші способи отримання фону або просто не мати фону на ньому.