Південний Судан: підлітку, який був учасником Марафону написання листів, скасували смертний вирок

29 липня 2020

14 липня Апеляційний суд Південного Судану скасував смертний вирок, винесений Маґаю Матіопу Нгонгу, оскільки він був дитиною на момент вчинення злочину. Уже 29 липня Магаю перемістили з камери смертників. У зв’язку з цим директор Amnesty International у Східній і Південній Африці Депроуз Мучена заявив:

«Ми вітаємо рішення Апеляційного суду скасувати смертний вирок Маґаї Матіоп Нгонгу, оскільки відповідно до законодавства Південного Судану й міжнародного права дитина не може бути засуджена до смертної кари. Маґаї – один із щасливчиків. Адже ще щонайменше дві людини, які були дітьми на момент скоєння злочину, були страчені в країні з травня 2018 року. Їхні життя згасли, як і всі надії, що покладали на них їхні сім’ї».

«Уряд Південного Судану повинен повністю дотримуватися національного й міжнародного законодавства, що забороняють застосування смертної кари щодо осіб, які не досягли 18-річного віку на момент скоєння злочину. Влада повинна скасувати це жорстоке, нелюдське і принизливе покарання».

Додаткова інформація

2019 року під час найбільшої правозахисної події у світі – Марафону написання листів – ми збирали підписи під петиціями з вимогою скасувати смертний вирок Маґаї Матіопу Нґонґу. Понад 765 000 людей по всьому світу приєдналися до нас у солідарності з Маґаї.

Південний Судан – одна з чотирьох країн Африки на південь від Сахари, де протягом 2018 і 2019 років відбувалисяс страти.

Amnesty International виступає проти смертної кари у всіх без винятку випадках, незалежно від характеру злочину, характеристик злочинця або методу, яким держави виконують смертні вироки.