Казахстан: повсюдне порушення основних прав викликало безпрецедентні протести

У відповідь на протести, що тривають у Казахстані з приводу різкого зростання цін на енергоносії, погіршення рівня життя і придушення мирних протестів, Марі Стразерс, директорка Amnesty International у регіоні Східної Європи й Центральної Азії, сказала:

«Протести, що розгортаються в Казахстані і які переросли в насильство, є прямим наслідком широкомасштабного придушення владою основних прав людини. Протягом багатьох років уряд невпинно переслідував мирне інакомислення, лишаючи казахстанців у стані хвилювання і відчаю.

Замість того, щоб погрожувати розправою з протестувальниками, влада Казахстану повинна вирішити ситуацію мирним шляхом, а саме: негайно й беззастережно звільнити всіх довільно затриманих, а також адресувати зловживання, вчинені державою. Протестувальникам, яких звинуватили в міжнародно визнаних злочинах за насильницькі дії, мають забезпечити справедливий судовий розгляд відповідно до міжнародного права в галузі прав людини.

Зобов’язання Казахстану з міжнародного права і Конституція країни закріплюють право на мирні зібрання. Влада повинна виконувати ці зобов’язання, захищати мирних демонстрантів і поважати свободу слова. Вони також повинні забезпечити, щоб поліція не застосовувала незаконну й надмірну силу. Будь-який співробітник поліції або інша посадова особа, відповідальна за порушення прав людини, мають бути притягнуті до відповідальності».

Додаткова інформація

2 січня в Мангістауській області на південному сході Казахстану спалахнули протести з приводу підвищення цін на газ, а потім поширилися на кілька інших великих міст, включно з найбільшим містом – Алмати.

Протести поступово переросли в насильство, з’явилися повідомлення про те, що протестувальники, серед інших правопорушень, пошкодили поліцейські машини і сьогодні штурмували офіс адміністрації міста Алмати. У відповідь поліція застосувала сльозогінний газ і світлошумові гранати по протестувальниках. Президент Касим-Жомарт Токаєв заявив у телезверненні, що планує «діяти максимально жорстко».

Влада ввела надзвичайний стан в Мангістауській області, Алмати й деяких інших містах у вівторок і середу. Повідомляється, що вони також обмежили доступ до інтернету й соціальних мереж і застерегли всі ЗМІ щодо «порушення» надмірно обмежувального закону Казахстану про засоби масової інформації.

Поліція заявила, що заарештувала щонайменше 200 протестувальників і що десятки поліцейських отримали поранення. Вони довільно затримали й допитали щонайменше двох високопоставлених журналістів місцевої радіостанції Аззаттик (Радіо Свобода).

Протягом багатьох років влада придушувала основні права казахстанського суспільства, забороняючи не тільки мирні протести, а й опозиційні політичні партії. Численні лідер(к)и мирних протестів, правозахисники/ці, блогер(к)и та інші були заарештовані й ув’язнені в результаті несправедливих судових процесів. 2011 році щонайменше 14 протестувальників/ць убиті після того, як поліція розігнала демонстрацію в Жанаозені.