Як захистити свій смартфон, коли йдеш на протест

Автор: Рамі Рауф, тактичний технолог у Лабораторії технологічної безпеки Amnesty International
12 червня 2020

Якщо ви плануєте приєднатися до протесту, телефон – надзвичайно важливий інструмент. Ви залежите від нього, щоб отримати доступ до інформації, організуватися зі знайомими, документувати події й допомагати іншим. Розуміння цифрової безпеки не тільки допомагає підвищити вашу готовність до протесту, але і сприяє цифровій безпеці ваших громади та близьких людей.

Ось кілька практичних порад щодо безпеки мобільних телефонів, якщо готуєтеся взяти участь у протесті.

Давайте швидко розглянемо можливі ризики, пов’язані з використанням смартфона, коли ви перебуваєте на протесті:

• Втрата телефону.
• Поліція конфіскує ваш пристрій.
• Перебої в обслуговуванні через збої мобільної мережі й перевантаження. Це може бути або навмисне втручання, або викликане великою кількістю людей, що перевантажують мережеву інфраструктуру мобільних операторів.
• Цілеспрямоване спостереження з боку правоохоронних органів:

• Порушення роботи деяких мобільних сервісів – блокування доставки дзвінків та SMS.
  • Моніторинг зв’язку по радіопристроях, як-от рації чи інші засоби.

• Масове стеження на акціях протесту:

• Втручання в роботу веб-служб, наприклад, обмеження доступу до популярних соціальних мереж, як-от Twitter.
  • Порушення обміну повідомленнями та голосових сервісів, як-от Signal або WhatsApp.
  • Націлювання громадського Wi-Fi поруч із протестами для моніторингу трафіку та ідентифікації підключених пристроїв.
  • Отримання записів із веж стільникового зв’язку поруч із протестами для відстеження та ідентифікації людей.

Перш ніж приєднатися до протесту не забудьте:

• Переконатися, що на вашому телефоні увімкнено блокування екрана. Використовуйте принаймні 6-значний PIN-код або, бажано, парольну фразу. Якщо ви використовуєте біометричне розблокування, як-от відбиток пальця або ідентифікатор обличчя, пам’ятайте, що їх можуть використати для примусового розблокування телефону. Можливо, ви захочете відключити ці опції.

• Переконатися, що створили резервну копію всього контенту, включно з контактами, SMS, медіа та будь-якими іншими особистими даними. Не забудьте також створити резервну копію ваших месенджерів.

• Взяти з собою запасну мобільну батарею або ж повністю заряджений блок живлення.

• Записати на аркуші паперу або навіть на собі маркером важливу інформацію, таку як екстрений контакт або номер адвоката/-ки.

• Поповнити рахунок мобільного й переконатися, що у вас достатньо пакету послуг.

• Ознайомитися з додатками, які плануєте використовувати на протесті, і переконатися, що всі програми оновлені.

• Перевірити, чи достатньо у вас пам’яті на пристрої і/або SD-карті.

• Налштувати та/або вивчити швидкі команди смартфону: ви можете зекономити час, використовуючи швидкий набір номера чи гарячі клавіші. Наприклад, використовуйте ярлик для включення камери або відправки екстреного повідомлення.

• Подумати про те, щоб налаштувати функцію «Знайти свій телефон», аби ви могли знайти і стерти свій телефон віддалено, якщо вам це знадобиться. Більшість смартфонів мають такі функції. Переконайтеся, що ви знаєте, як нею скористатися. Ось інструкції для Android і ось тут – для iPhone.

• Кілька порад щодо використання камери телефону:

• Коли ви на протесті, дрібниці, як-от спалах камери або звук затвора, можуть привернути непотрібну увагу. Налаштуйте камеру для безпечного використання.
  • У режимі блокування: ваш телефон можуть забрати під час зйомки, тому краще використовувати камеру, поки пристрій заблоковано. Таким чином інші не матимуть доступу до вмісту телефону. Не забудьте відкрити камеру за допомогою екранного ярлика замість розблокування телефону – дізнайтеся більше про це тут для Android і тут для iPhone.
  • Пам’ятайте про конфіденційність інших людей: при зйомці фотографій і відео особисті дані ваших товаришів/-ок можуть піддатися ризику викриття. Намагайтеся приховати ці дані на фотографіях, перш ніж ділитися ними або публікувати їх. Ви можете використовувати швидкий редактор у своєму мобільному медіа-додатку, а також пошукати окремі додатки, що мають такі функції, ось, наприклад, додаток для Android, а для iPhone ви можете використовувати інструменти розмиття, що є в додатку Signal, аби зберегти конфіденційність інших.

Під час протесту

• Для зв’язку зі своїми товариш(к)ами до і під час протесту ми рекомендуємо використовувати додатки, що забезпечують наскрізне шифрування, такі як Signal або Wire. Ось посібник, що допоможе обрати правильний інструмент для групового чату і конференц-зв’язку.

• Якщо ви користуєтеся iPhone, пам’ятайте, що в iOS є функція аварійного SOS (ось, як її використовувати), ви також можете заблокувати телефон і відключити біометричне розблокування, натиснувши 5 разів на кнопку живлення.

• Влада може використовувати або тактичне обладнання, як-от вежі стільникового зв’язку, або ж запитувати у операторів мобільного зв’язку дані, щоб ідентифікувати протестувальників/-ць. Коли вам не потрібно зателефонувати чи мати доступ до інтернету, краще перевести телефон в авіа-режим, щоб заблокувати передачу дати і звести відстеження до мінімуму. Зведення непотрібної активності до мінімуму також допомагає заощадити час роботи пристрою.