Верховний суд Росії залишив чинним вирок кримськотатарському правозахиснику Еміру-Усеїну Куку

26 травня Верховний суд Російської Федерації відхилив касацію ув’язненого кримськотатарського правозахисника і в’язня совісті Еміра-Усеїна Куку. У відповідь на це директорка російського представництва Amnesty International Наталія Звягіна, яка була присутня на судовому засіданні, заявила:

«Рішення лишити Еміра-Усеїна Куку за гратами демонструє зневагу Російською державою до верховенства закону і міжнародних зобов’язань в області прав людини, а також свідчить про прагнення викорінити інакомислення в анексованому Криму.

Емір-Усеїн Куку та ще п’ятеро його співобвинувачених були визнані винними й засуджені до тривалого тюремного ув’язнення на підставі сфабрикованих звинувачень і при явному порушенні міжнародного гуманітарного права, яке забороняє застосування законодавства держави-окупантки на окупованій території. Їх звинувачують у членстві в організації, забороненій в Росії, але не в Україні. Більш того, це передбачуване членство навіть не було доведено, як і інші злочини, у яких їх звинуватили.

Сьогоднішню постанову варто називати тим, чим вона є, – знущанням над міжнародним правом і справедливістю. Ми не будемо мовчати і продовжимо закликати до негайного й беззастережного звільнення Еміра-Усеїна Куку. Так має вчинити й решта світу».

Згідно з рішенням суду, Емір-Усеїн Куку продовжить відбувати решту сім років ув’язнення в колонії. Чинними лишились і вироки іншим його співобвинуваченим – Мусліму Алієву, Вадиму Сіруку, Енверу Бекірову, Рефату Алімову й Арсену Джеппарову. У листопаді 2019 року всіх їх визнали винними в «організації діяльності терористичної організації» і «спробі насильницького захоплення влади» (частина 2 статті 205.5, стаття 30 і стаття 278 КК РФ). Ідеться про оголошений «терористичною організацією» ісламський рух «Хізб-ут-Тахрір», який заборонений в Росії, але не в Україні.

Емір-Усеїн Куку – правозахисник і видатний член кримськотатарської громади. Його сім’я, зокрема його маленькі діти, піддавалися тиску й залякуванню з боку російських спецслужб.