В Ірані арештували сім’ю захисниці прав жінок, щоб змусити активістку мовчати

25 вересня Amnesty International повідомила, що влада Ірану заарештувала трьох членів сім’ї Масіх Алінеджад, відомої іранської журналістки та активістки, яка працює в США, з метою помститися за її активізм у сфері захисту прав жінок.

Масіх Алінеджад – засновниця кампанії «Білі середи» проти законів щодо примусового носіння хеджабів в Ірані. За останні роки кампанія отримала широку підтримку серед іранських жінок та дівчат.

Аліреза Алінеджад, брат Масіх Алінеджад, а також Хаді та Лейла Лотфі, брат і сестра її колишнього чоловіка Макса Лотфі, були заарештовані ввечері 24 вересня, коли перебували в Тегерані та місті Бабол на півночі. Як і Масіх, Макс Лотфі працює за кордоном і бере участь у кампанії «Білі середи». Хаді Лотфі звільнили після допиту про діяльність Масіха Алінеджада та Макса Лотфі. Йому сказали, що будь-який контакт з нею чи її командою вважається злочином. Також Хаді заборонили виїжджати з Бабола і повідомили, що його ще раз викличуть на допит.

«Ці арешти є очевидною спробою іранської влади покарати Масіх Алінеджад за її мирну роботу щодо захисту прав жінок. Арешт родичів активістки як спроба змусити її мовчати – це підлий і боягузливий хід», – сказав Філіп Лютер, директор Amnesty International з питань досліджень та адвокації на Близькому Сході й у Північній Африці.

«Два тижні тому Сахар Ходаярі скоїла самогубство, підпаливши себе, після того, як їй висунули звинувачення за те, що вона намагалась зайти на територію футбольного стадіону. Її смерть шокувала світ і привернула увагу до жахливого поводження Ірану з жінками. Сьогоднішні арешти – це ще одна ілюстрація того, як влада Ірану рішуче налаштована придушити активізм на захист прав жінок. Той факт, що влада почала переслідувати членів сім’ї активістки, є свідченням того, наскільки велику загрозу для уряду становить популярний рух за права жінок в Ірані та наскільки відчайдушно влада намагається це зупинити.

«Замість того, щоб переслідувати та затримувати членів сім’ї Масіх Алінеджад, влада Ірану повинна негайно звільнити їх і припинити репресію проти жінок».

Влада відмовилася розголошувати місце перебування Аліреза Алінеджад та Лейли Лотфі та причину їх арештів. На думку Amnesty International, їх можуть катувати або застосовувати до них інші види жорстокого поводження.

Додаткова інформація

Це вже не перший раз, коли сім’я Масіх Алінеджад опинилася під прицілом іранської влади. У березні 2019 року на допит викликала її літню маму Заррін Бадпу. Дві години її знімали на камеру та допитували про діяльність доньки. Amnesty International висловила занепокоєння з приводу того, що влада може використовувати свідчення матері, які вона давала під примусом, у майбутніх пропагандистських роликах, враховуючи те, що вони робили таке і раніше.

Масіх Алінеджад заснувала серію гучних кампаній в Ірані на захист прав жінок. Кампанія «Білі середи» закликає іранських жінок кожної середи носити білі хустки, висловлюючи таким чином протест проти законів щодо примусового носіння хеджабів.