ООН: міжнародна стурбованість злочинами Китаю проти людяності в Сіньцзяні має перерости в конкретні дії

Заява, зроблена в Раді ООН з прав людини в Женеві міжрегіональною групою з 43-х держав, які «серйозно стурбовані» порушеннями прав людини в китайському Сіньцзяні, має прокласти шлях для конкретних дій, – заявила сьогодні Amnesty International, повторивши свій заклик до незалежного міжнародного розслідування порушень прав людини в Сіньцзяні.

«Ця важлива заява, зроблена Канадою від імені 43 країн, є втішним відображенням зростаючої міжнародної стурбованості з приводу доказів злочинів проти людяності, що відбуваються в Сіньцзяні. Це посилає важливий сигнал владі Китаю про те, що вони не перебувають поза міжнародним контролем», – заявила генеральна секретарка Amnesty International Аньєс Калламар – «Тепер ці держави повинні вжити реальних заходів для вирішення цієї кричущої ситуації. Члени Ради з прав людини повинні спиратися на цю заяву для створення незалежного міжнародного механізму розслідування, який може сприяти притягненню до відповідальності осіб, відповідальних за порушення прав людини в Сіньцзяні. Більше не можна втрачати ані хвилини.

Коли скоюються злочини проти людяності, міжнародне співтовариство зобов’язане реагувати на них рішуче, без страху та будь-яких симпатій. Тільки тому, що така держава, як Китай, є могутньою і докладає всіх зусиль, щоб залякати своїх критиків, немає причин захищати її від механізмів міжнародного правосуддя.

На жаль, деякі держави вирішили не приєднуватися до сьогоднішньої заяви; більше того, деякі вважали за краще використовувати свою платформу в Раді з прав людини, щоб захистити шокуючі дії Китаю. Це сприяє добре задокументованим зусиллям Китаю щодо дискредитації постраждалих, сімей жертв і сміливих активістів/ок, які виступають проти правопорушень ціносю власної безпеки. Вони не повинні піддаватися тиску й мають приєднатися до інших держав у роботі з проведення ефективного міжнародного розслідування».

Спільна заява в РПЛ була зроблена після публікації доповіді Amnesty International, у якій представлені переконливі докази вчинення Китаєм злочинів проти людяності в Сіньцзяні. У заяві виявлено ряд порушень, зафіксованих у цій доповіді, включно з масовми свавільними затриманнями, повсюдним стеженням, тортурами та іншими видами жорстокого поводження, а також колективними репресіями щодо релігійних та етнічних меншин.

У спільній заяві також ішлося про стурбованість «погіршенням основних свобод в Гонконзі у зв’язку з прийняттям закону аро національну безпеку, а також ситуацією у сфері прав людини в Тибеті». Загалом 43 країни підписали цю заяву, у порівнянні з 28 країнами, які підписали аналогічну заяву в Раді в червні минулого року.

Держави, що підписали звернення, озвучене Канадою: Австралія, Австрія, Албанія, Бельгія, Беліз, Болгарія, Боснія і Герцеговина, Гаїті, Німеччина, Гондурас, Данія, Ізраїль, Ірландія, Ісландія, Іспанія, Італія, Канада, Латвія, Литва, Люксембург, Ліхтенштейн, Маршаллові Острови, Монако, Нідерланди, Нова Зеландія, Норвегія, Палау, Польща, Португалія, Румунія, Сан-Марино, Словаччина, Словенія, Сполучене Королівство, США, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чеська Республіка, Естонія, Японія, Швеція і Швейцарія. Україна також приєдналася до спільної заяви.

Додаткова інформація

10 червня 2021 року група група кризового реагування Amnesty International оприлюднила доповідь «Ніби ми вороги на війні: масове інтернування, тортури і переслідування мусульманської спільноти в китайському Сіньцзяні».

20 місяців розслідування й десятки нових свідчень колишніх ув’язнених, на яких ґрунтувалась доповідь, допомогли встановити, що уйгурська, казахська та інші переважно мусульманські етнічні меншини піддаються систематичному організованому державою масовому тюремному ув’язненню, тортурам і переслідуванням, які можна прирівняти до злочинів проти людяності. У доповіді також детально описуються заходи, вжиті китайською владосю для того, щоб по суті викорінити релігійні традиції й культурну практику мусульманських етнічних груп регіону, а також приховати правду про те, що там відбувається.

Amnesty international також розпочала нову кампанію, у якій зібрано матеріали справ більш ніж 60 зниклих безвісти людей, що, як вважається, утримуються в таборах для інтернованих або в’язницях Сіньцзяну. Організація закликає звільнити всіх довільно затриманих.