Фото: EPA/UPG

Протести в Киргизстані: Amnesty International закликає дотримуватися прав людини

Amnesty International закликає дотримуватися прав людини під час масових акцій протесту в Киргизстані. Зокрема, правоохоронці й недержавні суб’єкти не повинні застосовувати насильство до мирних демонстрантів, у журналістів має бути можливість виконувати професійний обов’язок без ризику для життя, а у швидкої медичної допомоги — працювати без будь-яких перешкод.

П’ятого жовтня, на наступний день після парламентських виборів у Бішкеку, а потім в Таласі, Нарині й Оші пройшли численні й переважно мирні акції протесту проти фальсифікацій, які мали місце під час волевиявлення, на думку громадян. Демонстрації носили переважно мирний характер, проте після того, як міліція спробувала розігнати натовп водометами, гумовими кулями, сльозогінним газом і світло-шумовими гранатами, почалися зіткнення. Один із протестувальників помер (точна причина смерті невідома). Як повідомляє Міністерства охорони здоров’я Киргизстану, у лікарні звернулися 686 постраждалих.

Постраждали також кілька журналістів. Станом на 6 жовтня Комітет захисту журналістів зафіксував шість випадків нападів і втручання в журналістську діяльність. Так, 4 жовтня в місті Ош на півдні країни двоє невідомих напали на знімальну групу незалежного інформаційного сайту kloop.kg. За наявними даними, коли група знімала виборчу дільницю, невідомий спробував відібрати в журналістів телефон, на який велася зйомка. А 5 жовтня спецпризначенець, очевидно, спеціально вистрелив гумовою кулею у кореспондента «Настоящее время» Айбола Кожомуратова. Інцидент вдалося зафільмувати кореспондентові інформаційного сайту kloop.kg. 6 жовтня співробітник правоохоронних органів відняв телефон у Руслана Харізова – кореспондента незалежного інформаційного сайту 24.kg, коли той вів пряму трансляцію з центру Бішкека.

8 жовтня глава МОЗ висловив стурбованість нападами на бригади швидкої допомоги під час демонстрацій і захопленнями їх автомобілів протестуючими. Він також з тривогою звернув увагу на недотримання заходів, покликаних не допускати подальшого поширення ковіда, і попередив, що число заражень зростає.

У ніч з 5 на 6 жовтня мітингувальники захопили будівлю парламенту і головний телеканал країни, і, очевидно, незабаром після цього міліція пішла з вулиць міста. Потім подали у відставку прем’єр-міністр, спікер парламенту і ще кілька посадових осіб. Тим часом президент Сооронбай Жеенбеков залишається на своєму посту, попри вимоги його відставки або імпічменту. З 6 жовтня два самопроголошені координаційні комітети, заявляли, що вони контролюють ситуацію в країні. На додаток до чинної міліції були сформовані добровільні народні дружини. Серед дружинників є багато небайдужих громадян, які дуже активно допомагали під час першої хвилі пандемії коронавірусу в Киргизстані в липні й серпні.

Влада Киргизстану повинна поважати загальне право на мирний протест і гарантувати дотримання і захист співробітниками правоохоронних органів прав на життя, свободу й особисту безпеку, зокрема неухильне виконання ними міжнародних стандартів, викладених в Кодексі ООН поведінки посадових осіб з підтримання правопорядку та Основних принципах ООН застосування сили й вогнепальної зброї посадовими особами з підтримання правопорядку. Влада також зобов’язані забезпечувати належну підготовку правоохоронців і надійну систему залучення їх до відповідальності в разі вчинення ними порушень. Недержавні групи також не повинні порушувати права людини. Усі повідомлення про незаконне застосування сили правоохоронцями та про насильство з боку недержавних суб’єктів повинні бути якомога швидше розслідувані.

КОРОТКА ДОВІДКА

Багато громадян Киргизстану висловили незгоду з результатами парламентських виборів 4 жовтня, що призвело до масових протестів, а 6 жовтня глава Центральної виборчої комісії оголосила про визнання підсумків голосування недійсними.

Протягом багатьох років правозахисні спостерігачі неодноразово критикували міліцію Киргизстану за жорстку реакцію на мирні або переважно мирні зібрання. Правоохоронці повинні застосовувати силу лише у випадку суворої необхідності й у мінімальному обсязі для досягнення поставленої мети. Водомети та сльозогінний газ припустимі лише у відповідь на масове насильство, і ніколи не повинні застосовуватися для розгону мирних протестів. Гумові кулі не можна використовувати для розгону, і ними можна цілитися лише в тих, хто здійснює насильницькі дії стосовно інших людей.

У ніч з 5 на 6 жовтня група демонстрантів захопила Білий дім, де розташовується парламент і адміністрація президента. Демонстранти також звільнили кількох ув’язнених, зокрема колишнього президента країни Алмазбека Атамбаєва, засудженого в червні до 11 років і двох місяців позбавлення волі за звинуваченнями в корупції.

Пандемія коронавірусу особливо боляче вдарила по Киргизстану в липні-серпні, коли система охорони здоров’я, яка існує в умовах недофінансування, не справлялася з кількістю захворілих. Зараз захворюваність знову зростає: так, 8 жовтня за день було зареєстровано 245 хворих, а 13 вересня повідомлялося про 53 нові випадки.