Польща: поліція недостатньо захищала ЛГБТІ-марш у Білостоку

Amnesty International стурбована тим, що влада не забезпечила належного захисту учасників та учасниць «Маршу рівності» в Білостоку 20 липня.

Марш супроводжувала широко розповсюджена анти-ЛГБТІ риторика політиків та деяких ЗМІ. За підрахунками поліції, у марші взяли участь 1000 людей та приблизно 4000 ідейних супротивників/-ць, які кидали петарди, бруківку та яйця; викрикували образи і фізично нападали на деяких учасників/-ць акції. Із боку поліції були присутні близько 700 офіцерів, але враховуючи вороже оточення, спроби залякування та насильства, захисту поліції явно бракувало.

Співробітники та волонтери Amnesty International взяли участь у марші, плануючи стежити за зібранням, але  не змогли промоніторити захід через серйозні загрози безпеці.

Опоненти акції атакували їх образами, закидували камінням, петардами та іншими предметами, включаючно з пакетами зі сміттям.

Опоненти зібралися поблизу місця, де мав розпочатися Марш рівності. Вони викрикували анти-ЛГБТІ гасла та намагалися заблокувати Марш. Поліція оточила територію і не пропускала учасників/-ць Маршу близько півгодини.

Співробітники Amnesty International зауважили, що через відсутність безпечного доступу до місця зібрання противники мали змогу напасти на деяких учасників/-ць акції. Поліції не вдалося адекватно відреагувати на ці прояви насильства, які включали побиття, удари, спалювання банерів та кидання петард в учасників/-ць маршу.

Держави повинні захищати безпеку осіб, які беруть участь у мирних зібраннях, забезпечувати належну підготовку співробітників поліції, а також гарантувати, що присутність опонентів не утискає право на зібрання. Адекватна оцінка ризиків до, під час і після акцій є частиною обов’язку влади захищати право на свободу зібрань. Потенційна присутність та дії опонентів повинні бути частиною такої оцінки.

Amnesty International і раніше висловлювала занепокоєння з приводу злочинів на ґрунті ненависті, вчинених у Білостоку. У місті є невелика громада етнічних та релігійних меншин, які стають об’єктами таких злочинів.

Злочини на ґрунті ненависті – мотивовані расизмом, негативним ставленням до ЛГБТІ чи іншими формами ненависті – це пряв особливої зневаги до людської гідності та потребують негайного, незалежного, неупередженого та ретельного розслідування: винних слід притягнути до відповідальності. Amnesty International закликає владу Польщі публічно засудити напади на білостоцький Марш рівності, висловити свою підтримку активістам/-кам за права ЛГБТІ, якнайшвидше розпочати ретельне, ефективне, неупереджене розслідування та забезпечити притягнення винних осіб до відповідальності.