Нігерія: убивства під час протестів #EndSARS мають бути розслідувані

21 жовтня 2020

• Щонайменше 12 людей загинули під час розгону протестів #EndSARS у Лагосі
• Сотні людей отримали важкі поранення
• Камери відеоспостереження демонтували, щоб приховати вбивство

Проведене на місцях розслідування Amnesty International підтвердило, що нігерійські армія та поліція вбили вчора, 20 жовтня, щонайменше 12 мирних демонстрантів/-ок у двох місцях Лагосу. Вбивства відбулися в Леккі та Алаусі, де тисячі людей протестували проти жорстокості поліції в рамках руху #EndSARS.

Свідчення, зібрані очевидцями, відеозаписи та звіти лікарень, підтверджують, що між 18:45 і 21:00 у вівторок, 20 жовтня, нігерійські військові відкрили вогонь по тисячах людей, які мирно закликали до припинення жорстокості поліції.

Свідки на місі протесту в Леккі повідомили Amnesty international, що солдати прибули приблизно 18:45 за місцевим часом у вівторок і відкрили вогонь по протестувальниках/-цях акції #EndSARS без попередження. Очевидці з Алауси повідомили, що близько 20:00 на них напала група солдатів і поліцейських з підрозділу швидкого реагування (RRS), у результаті чого щонайменше дві людини загинули, а одна отримала серйозні поранення.

«Відкриття вогню по мирних демонстрант(к)ах є кричущим порушенням прав людини на життя, гідність, свободу вираження думок і мирних зібрань. У солдатів явно був один намір – убивати без наслідків», – зазначила Осаї Оджіго, директорка Amnesty International у Нігерії.

Amnesty International отримала повідомлення про те, що незадовго до розстрілів місцеві представники влади прибрали камери відеоспостереження та відімкнули електрику на воротах платної автомагістралі Леккі, де протестувальники/-ці #EndSARS стояли табором протягом двох тижнів. Це явна спроба приховати злочини. Як і в попередніх випадках, задокументованих Amnesty International, деякиз із убитих і поранених імовірно відвезли військові.

«Ці розстріли явно прирівнюються до позасудових страт. Має бути проведено негайне розслідування, а всі винні – притягнуті до відповідальності внаслідок справедливого судового розгляду. Влада повинна забезпечити доступ до правосуддя та ефективних засобів правового захисту для жертв та їхніх сімей», – наголосила Осаї Оджіго.

Додаткова інформація

Amnesty International стежить за розвитком подій по всій Нігерії з того часу, як 8 жовтня 2020 року почалася акція протесту #EndSARS. Із початку акцій протесту по всій країні загинуло щонайменше 56 осіб, причому тільки у вівторок загинуло близько 38 осіб. Серед жертв – протестувальники/-ці й найманці, яких імовірно найняла влада для протидії демонстрант(к)ам. У багатьох випадках сили безпеки застосовували надмірну силу, намагаючись контролювати або зупинити протести.