Лист із вимогою ратифікувати Стамбульську конвенцію

​​Україна підписала Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству (Стамбульську конвенцію) іще 2011 року, але досі не ратифікувала її. Цей документ має на меті захистити жінок, чоловіків і дітей від домашнього насильства та його наслідків.

Ми підготували цей лист до народних депутатів і депутаток України з вимогою ратифікувати Стамбульську конвенцію, яким може скористатися будь-хто охоча/-ий. Amnesty International виступає за ратифікацію Стамбульської конвенції, адже цей крок передбачає створення комплексної загальнодержавної системи боротьби з насильством стосовно жінок і домашнім насильством (включно з попередженням цих видів насильства, а також ліквідацією їхніх наслідків).

Приєднайтеся до нашої акції, надіславши лист (текст якого нижче) головам фракцій Верховної Ради України, чиї електронні адреси ви можете знайти в наступному абзаці.

СПИСОК ЕЛЕКТРОННИХ АДРЕС ГОЛІВ ФРАКЦІЙ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ:

• Фракція «Слуга Народу», Арахамія Давид Георгійович
    [email protected]
  • Фракція «Опозиційна Платформа – За Життя», Бойко Юрій Анатолійович – [email protected]
  • Фракція «Батьківщина», Тимошенко Юлія Володимирівна
    [email protected]
  • Фракція «Європейська Солідарність», Геращенко Ірина Володимирівна – [email protected]
  • Фракція «Голос», Рахманін Сергій Іванович – [email protected]ua
  • Депутатська група «За майбутнє», Бондар Віктор Васильович
  • Депутатська група «Довіра», Кулініч Олег Іванович
    [email protected]

Для письмових звернень до всіх депутатів/-ок необхідно надсилати листи на адресу: м. Київ, вул. Грушевського 5, 01008.

ТЕКСТ ЛИСТА:

Шановний / Шановна

звертаюся до Вас з нагальним закликом щодо невідкладної ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству. Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству (далі — Стамбульська конвенція) стала результатом багаторічної поступової та фундаментальної роботи європейської спільноти з визнання проблеми насильства щодо жінок та розробки шляхів з подолання цього явища. Крім того, Стамбульська конвенція є беззаперечно прогресивним документом, що забезпечує низку комплексних заходів із запобігання та протидії насильству над жінками та домашньому насильству. Вона визнає насильство стосовно жінок порушенням прав людини, і водночас одним з видів дискримінації. Важливо взяти до уваги, що Україна була залучена до процесу розробки Стамбульської конвенції та підписала її ще у 2011 році, проте досі не ратифікувала.

Прийняття Законів України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» та «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами» є безперечно великим кроком для початку побудови ефективної державної системи боротьби з насильством щодо жінок. Разом з тим, такі форми загрозливої поведінки, як сталкінг (переслідування) та сексуальні домагання, досі лишаються поза увагою держави і не визначені у законодавстві як злочини. Внаслідок цього постраждалі особи не можуть розраховувати на захист та страждають не лише від посягань, а й від неможливості їх припинити та домогтися справедливості.

Своєю чергою, Стамбульська конвенція містить широке коло рекомендацій, що спрямовані на створення середовища в державі, в якому кожна людина буде почуватися безпечно та буде захищеною від усіх форм гендерно обумовленого насильства (у т.ч. й від сталкінгу та сексуальних домагань).

Громадяни України зробили свій вибір на користь євроінтеграційного шляху України та цінностей, що він означає. Я вважаю, що члени парламенту мають поважати цей вибір та бути послідовними на цьому шляху. Закликаю Вас вжити усіх можливих заходів щодо якнайшвидшої ратифікації Стамбульської конвенції та широкої імплементації її положень у національне законодавство.

Прошу забезпечити можливість тисячам громадянок та громадян, мешканцям України протистояти насильству та захищати свої права та гідність.

З повагою,
Ваші ім’я та прізвище