Іран: Обмежений продаж квитків на футбольні матчі для жінок – «цинічний хід влади»

Влада Ірану повинна зняти всі обмеження щодо жінок, які відвідують матчі на всіх футбольних стадіонах, заявила Amnesty International напередодні кваліфікаційного чемпіонату світу з футболу в Ірані проти Камбоджі на тегеранському стадіоні «Азаді» 10 жовтня.

Ця гра – перша після того як іранським жінкам дозволили перебувати на стадіон «Азаді» після шокуючої смерті Сахара Ходаярі, яка підпалила себе минулого місяця після того, як її викликали до суду, щоби  притягти до відповідальності за обвинуваченням у зв’язку з її спробою входу на футбольний стадіон.

Влада обмежила кількість квитків, проданих жінкам для участі в матчі. Лише чотири секції стадіону були виділені для глядачок на загальну площу близько 3500 місць. Стадіон «Азаді» вміщає близько 78 000 місць.

«Рішення Ірану дозволити на стадіоні футбольного матчу  перебувати визначеній кількості жінок – це цинічний хід, до якого влада вдалася, аби відбілити свій імідж після масштабного розголосу трагічної смерті Сахара Ходарі», – сказав Філіп Лютер, дослідник Близького Сходу та Північної Африки та директор з адвокації в Amnesty International.

«Будь-що, окрім повного зняття обмежень на вільне відвідування всіх футбольних стадіонів – це образа пам’яті Сахарі Ходарі та порушення прав усіх жінок Ірану, які відважно боролися за скасування такої заборони.

«Замість того, щоб робити напівкроки для вирішення питання про  дискримінаційне поводження з жінками, які хочуть дивитися футбол, іранська влада повинна зняти всі обмеження щодо відвідування футбольних матчів жінками, включно з іграми в національній лізі, по всій країні. Міжнародна спільнота, разом із FIFA також повинні гарантувати, що жінкам дозволено відвідувати всі матчі вільно і без обмежень.

«FIFA несе відповідальність за дотримання прав людини протягом всієї своєї діяльності та  має вдосталь повноважень відповідно до своїх статутів вживати рішучі та невідкладні заходи для вирішення ситуації, яка триває вже  занадто довго».

Публічно FIFA повторила свою позицію про те, що жінкам слід дозволяти заходити на футбольні стадіони на всі матчі. Незважаючи на ці зусилля, влада Ірану не скасувала всіх обмежень.

Із початку 2018 року щонайменше 40 жінок заарештовано, а деяких притягнуто до кримінальної відповідальності за спробу відвідувати футбольні стадіони. Amnesty International закликає владу Ірану негайно та беззастережно відмовитись від усіх звинувачень проти будь-якої жінки, яка обвинувачується  у спробі відвідування футбольного стадіону або ж протесту проти таких обмежень.