Білорусь: понад 1000 осіб заарештовано за один день мирних протестів

9 листопада 2020

У зв’язку з інфомацією про арешт понад 1000 осіб за один день під час мирних протестів у Мінську та інших білоруських містах, директорка Amnesty International у регіоні Східної Європи та Центральної Азії Марі Стразерс заявила:

«На минулих вихідних сили безпеки під командуванням Президента Олександра Лукашенка вкотре посилили репресії проти мирного інакомислення і вивели кризу з правами людини в Білорусі на новий рівень, про що свідчать, зокрема, жахливі кадри, на яких ОМОН б’є беззбройних демонстрантів/-ок, а також кадри з правоохоронцями, коли ті запихають літніх людей до міліцейські фургонів.

Усе це відбувалося на додачу до попередніх репресій із боку уряду, що включали незаконне застосування сили, довільні масові арешти, тортури і жорстоке поводження з людьми, які виступають проти уряду Лукашенка. Сотням заарештованих загрожує до 15 діб адміністративного арешту, який може бути застосований багаторазово, що рівносильно тривалому тюремному ув’язненню з метою залякати людей і змусити їх замовкнути.

Сотні тисяч прихильників/-ць Amnesty International по всьому світу вимагають від білоруської влади припинити репресії. Ми, як міжнародний рух, подбаємо про те, щоб ті, хто здійснює порушення прав людини щодо мирних демонстрантів/-ок або віддає накази, одного дня постали перед правосуддям».

Додаткова інформація

За даними правозахисної групи «Весна» на минулих вихідних у Мінську та інших великих білоруських містах силовики затримали не менше 1053 осіб, коли протестувальники/-ці вийшли на вулиці вже 14-ту неділю поспіль. За даними Білоруської асоціації журналістів, під час висвітлення цих подій були затримані щонайменше дев’ять журналістів/-ок.

У Мінську міліція завадила формуванню єдиної колони. Протестувальників/-ць розділили на кілька окремих груп, які переслідувала поліція. Затримання продовжилися в Мінську ввечері після закінчення масових акцій. За свідченнями очевидців і згідно з відеозаписами, поліція застосовувала невибіркову силу й била протестувальників/-ць та випадкових перехожих.