200 лідерів у сфері захисту навколишнього середовища і прав людини зобов’язуються спільно вирішувати проблеми, пов’язані зі зміною клімату

18 вересня у Нью-Йорку відбулася зустріч понад 200 представників/-ць корінних народів, працівників/-ць, представників/-ць наукових кіл, природоохоронних та правозахисних організацій. Під час цієї зустрічі була прийнята історично важлива декларація, яка закликає національні уряди і корпорації терміново вжити заходи щодо надзвичайної ситуації, пов’язаної зі зміною клімату, задля подальшого виживання людства.

Мета світового саміту, присвяченого правам людини та зміні клімату – The Peoples’ Summit on Climate, Rights and Human Survival –полягає в тому, щоб вивільнити нові сили, енергію і ресурси для стимулювання спільного, різновекторного та орієнтованого на активні дії масового руху для подолання кліматичної кризи, ставлячи при цьому людей і їхні права в основу всіх своїх рішень.

Присутні на саміті лідери/-ки та організації прагнуть отримати можливість впливати на уряди й корпорації, щоб посилити відповідальність останніх у сфері збереження належного стану клімату. Серед іншого, вони планують ініціювати більш узгоджені судові процеси з питань захисту кліматичних прав людини, торкнутися проблеми фінансування галузі викопного палива, більш ефективно використовувати механізми підзвітності у сфері прав людини і координувати більш масові кампанії мобілізації на національному та регіональному рівнях. Також учасники/-ці саміту планують обрати спільні точки дотику в питаннях реалізації низки відповідних планів дій на наступні декілька місяців.

До організації The Peoples’ Summit on Climate, Rights and Human Survival долучилися Департамент Організації Об’єднаних Націй з прав людини, Greenpeace International, Amnesty International, Center for International Environmental Law, Wallace Global Fund і Центр прав людини та міжнародного правосуддя Нью-Йоркського університету. Захід проходить 18 і 19 вересня напередодні Саміту з питань клімату Генерального секретаря ООН.

Кумі Найду, генеральний секретар Amnesty International, сказав:

«Amnesty має намір зробити свій внесок, щоб змінити ситуацію, яка склалася. Ми прагнемо, аби Саміт допоміг розкрити потенціал глобального правозахисного руху для захисту нинішнього і майбутніх поколінь. Об’єднавши наші зусилля, ми переможемо».

Крейг Мохібер, директор нью-йоркського відділення Департаменту ООН з прав людини, зазначив:

«Зміна клімату вже негативно впливає на реалізацію права на харчування, воду і санітарію, гідне житло, здоров’я, особисту безпеку і навіть саме життя тих, хто перебуває в зоні ризику. Більшість людей у малих острівних державах, прибережних громадах і в районах, схильних до повзучого опустелювання, стають свідками того, як їхнє право на самовизначення згасає. Масштабна зміна клімату загрожує тим, що мільйони людей опиняться у стані вразливості та невизначеності. У кінці-кінців, негативні наслідки зміни клімату стануть невід’ємною частиною нашого суспільства. Кожна країна повинна вжити термінові й дієві заходи, щоб усунути цю загрозу. Об’єднуючи багато напрямків руху за кліматичну справедливість, ми прагнемо мобілізувати засновані на правах людини і всеосяжні дії у сфері клімату».

Дженніфер Морган, міжнародна виконавча директорка Greenpeace International, зауважила:

«Кліматична криза – це криза прав людини. Наслідки погодних катаклізмів можуть бути приголомшливими для людини, як ми бачимо на прикладі значних руйнувань, що залишилися після урагану Доріан.

Ця декларація знаменує нову еру кліматичного активізму. Під керівництвом молоді та разом із нашими союзниками/-цями ми будемо діяти злагоджено, щоб протистояти тим, хто відповідальні за зміну клімату. Слабким урядам і отруйній корпоративній владі ніде буде сховатися, оскільки ми ставимо людей у центр наших вимог і прагнемо кліматичної справедливості для спільнот, найменш відповідальних, але найбільш уразливих до кліматичної кризи».

Керролл Маффетт, президент і головний виконавчий директор Центру міжнародного права навколишнього середовища (Center for International Environmental Law,), зазначив:

«Вартість тривалої бездіяльності щодо кліматичної кризи вимірюється правами людини, засобами до існування і людськими життями. Як болісно нагадує нам ураган Доріан, ці втрати реальні, і вони ростуть. Сьогоднішня декларація відображає загальний намір правозахисного співтовариства відвести центральне місце в боротьбі з кліматичною кризою правам людини, а також відмовитися від викопного палива, яке цю кризу посилює, і залучити національні уряди й компанії до відповідальності, у випадках, коли вони не надають відповідну підтримку».

Філіп Алстон, голова Центру з прав людини і міжнародного правосуддя юридичного факультету Нью-Йоркського університету, сказав:

«Зміну клімату називають «помилковою тривогою», але це сигнал трвоги, що, зрештою, уб’є багатьох наших дітей, а також і декого з нас. Ми щодня дізнаємося про велику кількість людей, які померли від спеки, потонули в результаті повеней чи загинули в результаті пожеж, або ж просто були вимушені покинути свої будинки, утім ми обманюємо себе, що цього не станеться з нами. У той час як багато з нас відколікаються на соціальні мережі або ж повні рішучості нічого не помічати і продовжувати нормальне життя, майбутні лиха, пов’язані зі зміною клімату, переходять від імовірного до реального. Права людини, якими ми їх знаємо, будуть ставати все більш безглуздими, якщо ми не почнемо діяти негайно».